czwartek, 28 marca 2013

Weee .. !! Nareszcie najadlam sie churros .. az mi nie dobrze .. Ale zacznijmy od poczatku .. Za czasow Adama i Ewy .. nie az tak daleko .. Dawno , dawno temu , za gorami , za lasami .. ygh .. MEGA facepalm .. No dobra , a teraz na serio . Wczoraj zostalismy zaproszeni dio rodzicow Jose na sniadanie z churros :) Oczywiscie ja z bratem jako pierwsi zasiedlismy do churros . One sa taaaaaakieee pyyyszneee . Byly tez inne jakies dziwne coski , ale to bylo najlepsze . Otoz to sa takie .. hmm .. paluszki z ciasta .. ? Wiecie co .. ? Nalepiej to pokaze to zdjecie :

 
No i to sie macza wlasnie w goracej czekoladzie ..
 
 
No i to jest taaakie pyyyszne . ! A tutaj macie jeszcze przepis :
 
 
Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawane są na śniadanie, same lub zanurzane w gęstej, płynnej, gorącej czekoladzie. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże, zresztą jak chyba wszystko, co smażone na głębokim oleju. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Ewentualnie cukier można pomieszać z małą ilością cynamonu. Do churros przygotowałam polewę czekoladową (z połowy porcji) z przepisu na ciasto: Krolewiec.

Składniki:
  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa np. z tego przepisu

Sposób przygotowania:
  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
  3. Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.

zegarekCzas przygotowania (łącznie ze smażeniem):około 30 min.
porcjeIlość sztuk:ok. 12
trudnoscTrudność:łatwe
kosztKoszt:niski

1 komentarz: